1.4 miljoen mensen lopen risico op prediabetes

Uit nieuw onderzoek van De Maastricht Studie blijkt dat mensen met prediabetes een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten.
In Nederland hebben minstens 1,4 miljoen mensen verhoogde bloedsuikerwaarden, wat een belangrijke risicofactor is voor diabetes type 2. 1 op de 6 mensen met prediabetes krijgt binnen acht jaar te maken met hartproblemen. Het Diabetes Fonds pleit daarom voor vroege opsporing om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.
Wat is prediabetes?
Bij prediabetes zijn je bloedsuikerwaarden verhoogd, maar niet genoeg om de diagnose diabetes type 2 te stellen. Het is een tussenfase die aangeeft dat je op weg bent naar diabetes.
Vroeg signaleren is cruciaal
Veel mensen met prediabetes merken hier weinig van, omdat klachten vaak onduidelijk zijn. Toch is het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten aanzienlijk hoger. Vroege herkenning en begeleiding kunnen verdere gezondheidsproblemen helpen voorkomen. Het Diabetes Fonds zet zich in voor een gezonde leefomgeving en het tijdig opsporen van risicogroepen.
Leefstijl maakt verschil
Factoren als overgewicht, roken, ongezonde voeding en stress verhogen de kans op diabetes type 2. Ook leeftijd, erfelijkheid en afkomst spelen een rol. Door gezond te leven, voldoende te bewegen en stress te beperken, kan het risico op diabetes en hartproblemen flink omlaag. De Diabetes Risicotest helpt mensen hun risico in te schatten en tijdig actie te ondernemen.
Over het onderzoek
De Maastricht Studie volgt Zuid-Limburgers langdurig om inzicht te krijgen in het ontstaan en de gevolgen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Deelnemers met prediabetes werden gemiddeld acht jaar gevolgd, waarbij jaarlijks werd gekeken naar de ontwikkeling van diabetes en andere gezondheidsklachten.