Spring naar content

Waar kan ik een rolstoel aanvragen?

Om een rolstoel aan te vragen in Maarssenbroek, kun je de aanvraag indienen via de website van de gemeente Stichtse Vecht, waar Maarssenbroek onder valt. Op de website van de gemeente vind je hierover meer informatie. De website geeft tekst en uitleg over de aanvraagprocedure en hoe dit werkt.

Stappenplan gemeente

De gemeente hanteert hiervoor een stappenplan die er als volgt uitziet:

  1. Kijk eerst wat je op eigen kracht kunt regelen;
  2. Kijk of je zelf verantwoordelijk bent voor het kopen of huren van een hulpmiddel op de lijst van algemeen gebruikelijke hulpmiddelen.
  3. Kijk of je hulp kunt krijgen uit andere voorzieningen:
    1. Hulpmiddelen via de zorgverzekeraar
      heb je hulpmiddelen nodig voor behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging? dan krijg je dat vergoed vanuit je zorgverzekeraar. een voorbeeld hiervan is een verstelbaar bed of een trippelwerkstoel. voor meer informatie neem contact op met je zorgverzekeraar.
    2. Gratis lenen tijdelijke hulpmiddelen
      Heb je voor minder dan 6 maanden een hulpmiddel, bijvoorbeeld een handbewogen rolstoel, drempelhulp, badplank, of een tillift nodig? Dan kun je deze bij verschillende thuiszorgwinkels gratis lenen vanuit je zorgverzekering. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.
    3. Hulpmiddelen voor school of werk.
      Heb je door ziekte of een beperking hulp of een hulpmiddel nodig om je werk goed te doen of om onderwijs te volgen? Dan kun je een voorziening aanvragen bij het UWV
  4. Doe een melding bij de Wmo
    Een gesprek met een Wmo consulent (De Wmo-consulent komt bij je thuis voor een gesprek of bespreekt de melding aan de telefoon met je. Er wordt in het onderzoek gekeken naar hoe de situatie nu is. We bespreken je medische situatie, je netwerk, je woonsituatie en je dagelijks leven. De consulent bespreekt ook wat je zelf kunt doen om je hulpvraag op te lossen. Soms wordt er een medisch advies opgevraagd)

Kosten 

Voor maatwerkvoorzieningen uit de Wmo betaal je een eigen bijdrage per maand. Soms hoeft dat niet. Via de website www.hetcak.nl kun je via de ‘Eigen bijdrage rekenhulp’ zelf uitrekenen of en hoeveel je moet betalen.

Je wordt door ons aangemeld bij het Centraal Administratiekantoor (het CAK). Het CAK berekent jouw eigen bijdrage en stuurt jou hierover bericht. Heb je daar vragen over? Dan kun je bellen met het CAK via telefoonnummer 0800 1925.

Hulp nodig?

Onafhankelijke cliëntondersteuner

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste zorg of het doen van een melding? Dan kun je gratis gebruik maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO) van de gemeente. OCO Stichtse Vecht biedt onafhankelijke cliëntondersteuning aan iedereen die zorg of ondersteuning nodig heeft, en kan u ook helpen bij het vinden van passende hulp in de gemeente. Kijk voor meer informatie op www.ocostichtsevecht.nl of neem contact op via info@ocostichtsevecht.nl of 0346 – 254 760.

Ergotherapeut

Gaat het om een complexere rolstoel (bijvoorbeeld een rolstoel waar je de hele dag in moet zitten, een elektrische rolstoel/ elektrisch ondersteunde rolstoel of een rolstoel met een duwondersteuning zodat iemand jou makkelijker kan duwen) en weet je niet precies wat er allemaal mogelijk is en wat er voor jou passend is? Dan kun je advies aanvragen van een ergotherapeut. Zij denken met jou mee en adviseren over de mogelijkheden. Ook kunnen ze helpen bij de aanvraag en onderbouwing bij de gemeente.

Wij kunnen je helpen...

Vondelstraat 51
3601 EX Maarssen

Boomstede 204
3608 AK Maarssen

Ga naar de inhoud